Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Song of the week : Derek & The Dominos - I am yours [1970]



Mερικά credits για τον καλύτερο ίσως , blues/rock δίσκο , όλων των εποχών , και σίγουρα τον καλύτερο δίσκο του Clapton . [αν και εδώ , δεν ήταν μόνος του...]
1.Το εξώφυλλο του δίσκου , που απεικονίζει μια γυναικεία μορφή , [μοιάζει λίγο και στην Patti Boyd] επιμελήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Frandsen-de Schonberg , του οποίου ο γιος , φιλοξενούσε εκείνη την εποχή στο σπίτι του στη Γαλλία , τα μέλη του group.
2.Oι Derek & The Dominos , ήταν ουσιαστικά μια παρέα μουσικών , [Eric Clapton ,Βobby Whitlock ,Duanne Allman , Jim Gordon , και Carl Radle] οι περισσότεροι των οποίων , γνωρίστηκαν μεταξύ τους , παίζοντας για λογαριασμό του George Harrison , στο solo ντεμπούτο του 1970 , "All Things Must Pass" .
3. To "Layla" , γράφτηκε για την Patti Boyd , την γυναίκα του Harrison , με την οποία ο Clapton , είχε φάει τεράστιο κόλλημα .[γνωστή η ιστορία....]
4.Το "Bell Bottom Blues" , το έγραψε για τον κεραυνοβόλο του έρωτα με μια πανέμορφη κοπέλα, που όπως την έχουν περιγράψει άνθρωποι που ήταν κοντά στον Clapton εκείνη την περίοδο , έμοιαζε με πριγκίπισσα της Περσίας , με "bottoms" στην κοιλιά , η οποία όμως δεν γνώριζε γρι αγγλικά , αναγκάζοντας έτσι τον λευκό bluesman , να πηγαίνει στα ραντεβού μαζί της , παρέα με διερμηνέα [ναι ... είναι αλήθεια ! ] προκειμένου να συνεννοηθεί .
5. Το "I am yours" , που είναι και το προσωπικό μου κόλλημα εδώ και αρκετές ημέρες , είναι ένα τραγούδι , που οι περισσότεροί του στίχοι , προέρχονται από το ποίημα "The Story Of Layla and Majnun", του Πέρση ποιητή , Νizami .
Έτσι για το κουτσομπολιό της υπόθεσης , να πούμε ότι το 1975 , όταν ο Harrison χώρισε την Boyd , απορροφημένος από την Ανατολική φιλοσοφία , τον μυστικισμό , και μια σύντομη σχέση του , με την γυναίκα του Ringo , Μaureen ,[αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι , ότι η αλλαξοκωλιά πήγαινε σύννεφο....] o Clapton , πήρε επιτέλους αυτό που τόσο λυσασμένα επιζητούσε για 5 περίπου χρόνια .
Ο Eric κι η Patti , παντρεύτηκαν τελικά το 1979 , και παρ'ότι ο γάμος τους δεν άντεξε ούτε καν μια δεκαετία , ο άνθρωπος που κάποτε εγκατέλειψε τους Yardbirds , γιατί θεώρησε μέγιστη προδοσία το πέρασμα απ'τα blues , στην "πιασάρικη"pop του "For your Love" , έγραψε κι άλλο τραγούδι για χάρη της ξανθιάς , με τα μεγάλα μπλε μάτια . ["Wondrful Tonight"]

Δεν υπάρχουν σχόλια: