Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

Στακάτα μύδια


Συνταγή για δύο άτομα...θα χρειαστείτε:
1) 15-20 μύδια , φρέσκα ή κατεψυγμένα , με το μισό τους κέλυφος.[οπωσδήποτε με το μισό κέλυφος!!]
2) 2-3 σκελίδες σκόρδο
3) 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι [λευκό κατά προτίμηση]
4) 2 μεγάλες , ώριμες ντομάτες
5) 1 ποτήρι του κρασιού ούζο
6)Τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
7)δύο πρέζες καυτερή πάπρικα , και τρεις γλυκιά
8)Φρέσκο θυμάρι .
9)Λίγο κύμινο
10) τριμμένο gouda , γραβιέρα, και λιγάκι ένταμ...ή το γνωστό 4-cheese mix που πουλάνε όλα τα σούπερ-μάρκετ...[η συνολική ποσότητα των τυριών όμως , δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 50 γραμμάρια...Με μέτρο το τυρί δηλαδή...Πίτσα θα φτιάξουμε άλλη μέρα...]
Επίσης , καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκια ντομάτα , κι όχι κονσέρβα , και προς θεού να μην διανοηθείτε να βάλετε φέτα , γιατί η συγκεκριμένη συνταγή , μπορεί να επιτρέπει αυτοσχεδιασμούς , στα πλαίσια ενός δημιουργικού μαγειρικού οίστρου, αλλά εάν είναι να κάνει ο καθένας ό,τι του καβλώσει , ας πάρει και τις ευθύνες του....ή ας πάει να φάει το γνωστό, άθλιο, μύδια-σαγανάκι , με φετόζουμο και πελτέ ντομάτας , που σερβίρουν τα παραθαλάσσια ταβερνεία της Αναβύσσου....και προσφέρεται για αισχρές παπάρες και βούτες με ψωμάρες....Εδώ , σκοπός δεν είναι τα μύδια να κολυμπάνε στην σάλτσα , αλλά να υπάρχει σχετικά μικρή ποσότητα σάλτσας ,ανάμεσα στα μύδια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία......Ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα σε γλυκάνισο , θυμάρι , ντομάτα , και κύμινο .....Στεγνά πράγματα δηλαδή....Στακάτα...Μοσχοβολάει φρυγανικό σύστημα .....Το αγαπημένο μου....
Παρένθεση: Mαγείρεμα χωρίς μουσική φυσικά και ΔΕΝ γίνεται....Βεβαίως , επειδή εμένα μ'έχει πιάσει [και δικαιολογημένα ...]μια μανία τις τελευταίες μέρες με το "Everything is New" του Jack Penate , αυτό δεν σημαίνει ότι χωρίς Penate δεν τρως μύδια...Προς θεού ! Απλά μ'αυτόν τον δίσκο , και ειδικότερα με το ομότιτλο τραγούδι , όλα γίνονται πιο ανάλαφρα....αέρινα...Μέχρι και τα κουρτινάκια στο παράθυρο της κουζίνας θα συμμεριστούν την συγκεκριμένη άποψη , και θα δεχτούν σχεδόν αδιαμαρτύρητα την τηγανίλα και τις οσμές που θα προκληθούν , απ'την ένωση καυτού λαδιού και σκορδοκρέμμυδου , λυκνιζόμενα ελαφρώς απ'το βοριαδάκι .....που θέλει δεν θέλει, προκαλεί την ψευδαίσθηση μιας ανανέωσης....
Εκτέλεση: Track No 3 ...Πατάμε play και τρέχουμε στην κουζίνα....
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι , και λίγο πριν αυτό κάψει , προσθέτουμε ένα-ένα τα μύδια απ'την πλευρά της ψύχας , αφήνοντάς τα 2-3 λεπτά , να σωταριστούν μόνα τους....
Στην συνέχεια , προσθέτουμε το σκόρδο , το κρεμμύδι , την πάπρικα , [γλυκιά και καυτερή] , το κύμινο, και τα αφήνουμε όλα μαζί , για άλλα περίπου 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά ....μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια , [χωρίς να καούν! !] , και να βγάλουν τα μύδια το ζουμί τους...
Σβήνουμε με το ούζο , και περιμένουμε 1 περίπου λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ . Προσθέτουμε τις 2 ντομάτες τριμμένες , το φρέσκο θυμάρι [ιδανική περίπτωση , να το έχετε μαζέψει απ'το Σούνιο , μετά το μπάνιο....] , χαμηλώνουμε την φωτιά , και αφήνουμε την σάλτσα να δέσει για περίπου 7-8 λεπτά ....μέχρι να πάρει ένα έντονο κόκκινο χρώμα , και να'χουν φύγει τα πολλά ζουμιά ....
Τέλος , προσθέτουμε πάνω απ'τα μύδια τα τριμμένα τυριά....
Αυτό ήταν....
Ιδανικός μεζές για ούζο , ειδικά μετά από ένα όμορφο μπάνιο ...κάπου κοντά στον ναό του Πωσειδώνα ....[ή κάπου στις Κυκλάδες..]
Υ.Γ:Mεγάλη δυστυχία να περνάει η ζωή , και να μην δοκιμάζεις νέα πράγματα ....Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να πάθει τέτοιο κακό ! ! Με όποιο κόστος...φυσικά ....γιατί τζάμπα δεν είναι τίποτα....
Υ.Γ2: Tην λατρεύω αυτή την συνταγή , γιατί είναι τόσο νόστιμη , και γίνεται κάνοντας πράγματα , που συνήθως στην μαγειρική , γίνονται ανάποδα....
Υ.Γ3: Δεν θέλω πλέον καμία συναναστροφή με ανθρώπους, που θεωρούν το Πάσχα της Κέρκυρας , ως το καλύτερο Πάσχα που μπορεί να κάνει κάποιος στην Ελλάδα....[kitsch σίχαμα με τις στάμνες !μπλιαχ! !]
Υ.Γ4:Εverything is New ! ! Τώρα νιώθω έτσι ! !Γι'αύριο ποτέ μου δεν ήξερα ....
Υ.Γ5:Είμαι πολύ περίεργος να δω , τί μαλακία μπορεί να συμβεί την Δευτέρα , για να χάσω ΚΑΙ αυτή τη συναυλία.....

2 σχόλια:

Stratos Bacalis είπε...

Δηλαδή κάνεις παρέα με άτομα που θεωρούν καλό το Πάσχα γενικότερα? Eeew

depecher είπε...

@Stratos: Το Πάσχα , και ειδικότερα τις ημέρες από Μ.Τετάρτη , μέχρι και Μ.Παρασκευή , το λατρεύω my friend...σε αντίθεση με τα Xmas που τα σιχαίνομαι.