Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

One Night In Bangkok


















To "One Night In Bangkok" , δεν είναι απλά άλλο ένα συμπαθητικό pop τραγουδάκι των 80's Είναι μία πολυσήμαντη, προφητική και σαρκαστική ελεγεία , πέρα για πέρα αληθινή, άκρως περιγραφική και ανατριχιαστικά αποκαλυπτική για το "Hell's Kitchen" της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χάος, παράνοια , πολιτισμός , κουλτούρα , σεξ , θρησκεία , δαίμονες με αγγελικά προσωπεία , άγγελοι θαμμένοι στο βούρκο , τρανσέξουαλ βουδισμός ,μασάζ , μπαρ ,ρινγκ, ναοί και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του πιο ευφάνταστου ανθρώπου , εκτός φυσικά απ'τον κύριο που εικονίζεται παρακάτω...












To musical "Chess", με τις συνθετικές υπογραφές των Benny Anderson & Bjorn Ulvaeus (ΑΒΒΑ) αλλά και την τεράστια προσωπικότητα του Tim Rice στους στίχους , έκανε πρεμιέρα στο West End του Λονδίνου το 1986


Οι Σουηδοί , χρησιμοποίησαν αρκετά κομμάτια από τραγούδια των ABBA , (I'Am An A & Our Last Summer) προκειμένου να επενδύσουν μουσικά την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου , ανάμεσα σε δύο κορυφαίους σκακιστές και μιας γοητευτικά μοιραίας γυναίκας , την περίοδο του ψυχρού πολέμου .






 Αμερική και Ρωσία συγκρούονται αυτή τη φορά σ'ένα άλλο επίπεδο , όχι με πυρηνικές κεφαλές και διπλούς πράκτορες , αλλά με ίππους , πύργους , πιόνια κι αξιωματικούς .
Κινήσεις ρουά-ματ από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου σκακιού, με φόντο την επιβλητική Bangkok και το πολιτισμικό σοκ που παθαίνει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πόλη-φαινόμενο.
Μια πόλη, που κυριολεκτικά σε "ρουφάει" πριν σε καταπιεί τελειωτικά και που όμοιά της δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά και πουθενά στον κόσμο.
 Απόγνωση, έκσταση ,αδρεναλίνη,μόλυνση,χρυσός, αβεβαιότητα , πανηδονισμός ,baby oil , σκληρά αντράκια που γίνονται "αρνάκια" και "μαγκάκια" που κάνουν "κωλοτούμπες" ,βλέποντας τον τσαμπουκά τους να εξατμίζεται για πλάκα, στην πρώτη στραβή και τον ανδρισμό τους να παίρνει ξαφνικά μια έντονη, ροζ απόχρωση.

Ο Murray Head, που πρωταγωνίστησε και στο original cast της παράστασης, υποδυόμενος τον Freddie δηλ. τον Αμερικάνο σκακιστή, δίνει κατά τη γνώμη μου ρεσιτάλ ερμηνείας , ανοίγοντας εντυπωσιακά την δεύτερη πράξη του έργου .
Ο Anatoly , ο Ρώσος αντίπαλος του Freddie θέλει πάση θυσία να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ,σε μία πόλη που ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το ποιος περπατάει δίπλα σου.
Στην πόλη που "τα μπαρ είναι ναοί , αλλά τα μαργαριτάρια δεν είναι τζάμπα..."
Στην πόλη που ακόμα και οι πιο προσεκτικοί, καταλήγουν πολλές φορές παγιδευμένοι σε μια γλυκιά αλλά ουσιαστικά καταστροφική δίνη , που δεν έχει αρχή , μέση ή τέλος .
Τα πιο όμορφα χαμόγελα του πλανήτη , που μπροστά τους , οι "σειρήνες" του Οδυσσέα , μοιάζουν σαν το κύκνειο άσμα του Κακοφωνίξ .
Pad thai, ακρίδες, γάλα καρύδας, 7/11  και tom yam .
Καυσαέριο, πλωτές αγορές , deep fried μπανάνες  , γαρίδες με ανανά , ψευδοεφεδρίνη ,singha,tiger,sang som, yaba & ice .
Nana Plaza , πλημμύρες, καμφορά ,ευκάλυπτος και skybars .
 Δηλώνω αιώνια και πιστά ερωτευμένος με το "One Night In Bangkok" , γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είμαι καταδικασμένος να κουβαλάω για πάντα μέσα μου μερικά από τα  εθιστικά αρώματα της πιο "ναρκωτικής" Πρωτεύουσας του Κόσμου.
Στη Bangok , "δοκιμάζονται" οι πάντες και τα πάντα.
Χαρακτήρες, ηθικές αναστολές , το σωστό , το λάθος ,το δίκαιο , το άδικο, οι τίμιες  ισορροπίες και τα κρυφά  φετίχ που κουβαλάει ο καθένας μέσα του.
Η Bangkok σε κάνει σοφότερο και γι'αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Το "choose wise" ,οι σαρκικές απολαύσεις,τα "hangover", η ατέρμονη ειρωνεία του "up to you" και η δυσνόητη Thai φιλοσοφία για έναν πρωτάρη , είναι μόνο μερικά απ'τα στοιχεία που σε σημαδεύουν για πάντα .
Και δύσκολα , μα πολύ δύσκολα γυρίζεις να κοιτάξεις ξανά πίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: